De levde på brødskorper og 20 flasker øl. Når redningen kom, rant det kaldt nedover ryggen på dem!

Pashuk, Tomi og Gjina bor i Kosovo, i «Bear Sanctuary Prishtina», som drives av dyrevernorganisasjonen Four Paws. De leker i gresset, nyter bassenget, og spiser saftige frukter og andre godsaker.

Men det har ikke alltid vært slik. For bare noen måneder siden var de kjent som «de tristeste bjørnene i Europa».

I Albania ble private bjørner forbudt i 2006, men myndighetene anslår at omlag 50 bjørner fortsatt lever i bittesmå bur. Four Paws startet derfor en kampanje for å frigjøre bjørnene som fortsatt holdes i fangenskap i landet.

Pashuk, Tomi og Gjina ble stadig fylt med alkohol av eierne sine, som forøvrig drev en restaurant, for å gjøre dem enklere å ha med å gjøre i forbindelse med fotografering med turister og lignende. Bortsett fra øl, var det eneste de fikk å spise tørre brødskorper.

Pashuk levde i et lite skur ved siden av restaurantens toalett. Etter at den unge bjørnen ble fanget, fikk han en lenke rundt halsen, som ikke ble fjernet før han ble reddet. Men da hadde lenken allerede tygd seg dypt inn i kjøttet, og bjørnen måtte bedøves før den kunne fjernes.

«Gjina fikk antakeligvis rundt 20 flasker øl daglig. Kanskje noen brødskorper også, men det var alt.» sa en av redningsmennene.

På grunn av det daglige inntaket av alkohol, og de forferdelige forholdene, led hun av konstant stress, og hun ble fort redd.

Men heldigvis kom Four Paws og tok over bjørnene.

«De kan endelig leve som ordentlige bjørner. De blir ikke mishandlet lenger, og ser virkelig bra ut.» sier en av redningsmennene.

I det nye hjemmet sitt har de massevis av tid til å leke. De har også et svømmebasseng de kan bade i, og øl er selvfølgelig fjernet fra menyen deres.

Forvandlingen er rett og slett utrolig! Disse bjørnenes lidelse tilhører heldigvis fortiden. De har fortsatt langt å gå til de er helt friske, men man kan allerede se hvor mye bedre de har det.

Dessverre finnes det fortsatt en del bjørner i Albania som holdes illegalt. Four Paws jobber hardt for å finne, og redde de.

Pashuk, Tomi og Gjina ble i alle fall reddet fra elendigheten, og blomstrer nå mer enn noensinne.

Del gjerne denne artikkelen med dine venner på Facebook hvis du setter pris på Four Paws innsats!