Derfor bør du aldri mate ender med brød!

Våren er på god vei, og mange synes det er hyggelige å mate de mange endene som svømmer rundt i dammer og lignende. Det er jo en fin tanke, men problemet er at de fleste mater endene med brødmat. 

Og det få av oss vet er at brødmat faktisk ikke er så bra å mate endene med…

Underernæring
Brød er jo det typiske vi mennesker mater endene med mange steder i verden. Men brød inneholder så lite næring at det i verste fall kan være direkte farlig å mate endene med det.

«Spesielt hvitt brød har ingen ordentlig næringsverdi, så selv om fuglene synes det er godt, kan det være farlig å mette dem med brød istedet for annen mat som ville vært nyttig for dem.» sier en talskvinne for Royal Society for the Protection of Birds til den britiske avisen The Guardian.

Det er spesielt andunger som virkelig trenger næringsrik mat, som kan lide av brødmat. Andunger trenger næring når de skal vokse og utvikle seg, og dessuten lærer de seg ikke å finne mat selv, hvis de alltid får servert brød av oss mennesker.

«Å mate endene er jo noe som har blitt gjort av mennesker i generasjoner. Og det trenger ikke å bli slutt på det, men vi må jo tenke over hvordan vi gjør det.» tilføyer Peter Birch, som er nasjonal miljøsjef for The Canal and River Trust i Storbritannia.

Forurensning
Hvis du mater endene med for mye brød, vil ikke alt bli spist. Det fører til at mye uspiselig brød blir liggende. Det er ikke særlig pent å se, men det kan også føre til en forferdelig lukt, og i verste fall føre til algevekst, noe som kan gjøre levevilkårene til endene verre.

Algene kan tette avløp, utkonkurrere andre planter, og til og med gjøre skade på andre dyr som fisk og skalldyr som lever i nærheten.

Råttent brød kan også være en kilde til uønskede bakterier, som kan forårsake sykdom i endene. Rotter og insekter som kan bære smittsomme sykdommer tiltrekkes også av råtten mat.

Sykdommer
For utenom smittebærende dyr og bakterier, er det ytterligere to ting som gjør brød til en sykdomsbombe for ender.

Karbohydratene i brødet fører til økt avføring hos endene. Avføringen har bakterier i seg, som står bak forskjellige sykdommer.

Mange mater dessuten ender med brød som ikke er helt ferskt. Man har kanskje ikke oppdaget at det er litt mugg på brødet. Men muggent brød kan føre til aspergillus, også kjent som strålemugg, en veldig motstandsdyktig type mugg. Aspergillus kan føre til soppsyksommer og dødelige lungeinfeksjoner som kan drepe endene.

God mat til ender
Det finnes heldigvis en rekke sunne matvarer vi kan mate endene med. Her er noen eksempler anbefalt av eksperter:

Ris (kokt eller ukokt)
Fuglefrø (alle typer)
Druer (Skjært i to)
Erter
Melorm
Meitemark
Hakket salat
Hakkede grønnsaker
Andefor (ofte kjøpt som piller)

«Mat gjerne endene, men gjør det med omhu, slik at også dine barn og fremtidige generasjoner får muligheten til å å gjøre det. Brød er ikke bra for endenes helse, da det ikke engang er i nærheten av naturlig kosthold for dem – så vær så snill og la være å mate de med store mengder brød.» sier Peter Birch.

Del gjerne denne kunnskapen med dine venner på Facebook!