De ankom dyreparken og ble møtt av en forferdelig lukt. Når de ser hva som har skjedd, renner tårene!

I den østlige delen av byen Mosul i Irak, ligger den en gang flotte Montazah Al-morour dyreparken. Med sine grønne områder og den fargerike lekeplassen, pleide dyrehagen å være et populært reisemål for store og små.

Men når medlemmer av terroristorganisasjonen Daesh angrep byen Mosul i 2014, ble distriktet dyreparken ligger i, rammet av harde kamper. Og etter hvert som kampene ble verre, ble det vanskeligere for dyreparkens ansatte å komme seg inn for å redde dyrene.

Kampene pågikk i nesten fire måneder. En av dyrepasserne snek seg flere ganger inn i dyreparken for å gi dyrene mat. Men maten var ikke nok, for situasjonen ble raskt forverret.

«Kampene ble verre, og det ble umulig å komme seg inn til dyrene.» sier dyrepasseren Abu Omar.

Dyrene i parken begynte sakte og smertefullt å dø av sult og tørst. Når to av de fire løvene døde av sult, overlevde de andre løvene av å spise sin egen art.

Når kulene begynte å treffe burene, klarte noen av dyrene å flykte, men de ble straks ofre for de nådeløse kampene i gatene.

Når kampene omsider døde ut, greide omsider motstandsgruppen «Mosul Eye» å komme seg inn til dyreparken. Nesten ingen av dyrene hadde overlevd. Synet de ble møtt av inne i dyreparken var forferdelig: Flere avmagrede, ihjelsultede dyr. De kunne ikke gjøre annet enn å begrave dem.

En svak bjørn satt i buret sitt, og prøvde med sine siste krefter å presse ansiktet mellom sprinklene på buret.

Medlemmene av Mosul Eye tok bilder av de forferdelige forholdene, og delte de på internett, med et desperat rop om hjelp.

De fryktelige bildene tjente sitt formål: Ordet sprer seg raskt, og til slutt kommer hjelpen til den ødelagte dyreparken.

Dr. Sulaim Tameer Saeed, grunnleggeren av Kurdistan Animal Aid Protection Group (KOARP), sendte to leveranser med kylling, grønnsaker og frukt til Mosul.

«Det er forferdelig å se disse dyrene lide. De trenger hjelp. De han ingenting med krigen å gjøre.» sier Saif al-Bassef, som frivillig transporterte matvarene til Mosul. Men han alene kan ikke gjøre så mye for de sultne dyrene.

I slutten av februar kom det en komplett leveranse med forsyninger. Men de ansatte i organisasjonen «Four Paws International» ble sjokkerte når de innså at de hadde kommet for sent – nesten alle dyrene hadde død.

Av alle dyrene i parken, overlevde bare to: løven Simba og bjørnen Lula. Begge var på kanten mellom liv og død.

De kunne knapt bevege seg, og tennene deres var råtne, og Lula hadde en alvorlig lungebetennelse.

En veterinær gjorde alt han kunne, og ga de medisiner og mat.

Hjelperne ble i dyreparken for å ta seg å Simba og Lula. De hadde nok mat til fire uker. I mellomtiden var forberedelsene til deres videre behandling i full gang.

Det hele endte tragisk for de fleste dyrene, men at det finnes mennesker som er villige til å risikere sine egne liv for å hjelpe dyrene, midt i en krig, er ganske imponerende, og det fortjener stor respekt.

Krig fører aldri til noe godt, og som denne historien viser, er det ikke bare vi mennesker som tar skade av det. Men man kan jo selvfølgelig tenke at disse stakkars dyrene ikke hadde lidd denne forferdelige skjebnen hvis de aldri hadde blitt satt i fangenskap i utgangspunktet.

Del denne artikkelen hvis du også elsker dyr, og hater krig!