Mannen kjøpte en gorilla og plasserte den i søsterens hus. Det som skjedde videre forventet ingen!

Gorillaene, som er blant de største primatene, er våre nærmeste slektninger i dyreriket. De har ikke bare imponerende intellektuelle evner – de lever også i ulike sosiale grupper. Når du kommer nærme, innser du raskt hvor like de egentlig er oss.

Et eksempel på dette er historien om gorillaen «John Daniel», som levde i en liten engelsk landsby i begynnelsen av det 20. århundre. Etter at franske soldater skjøt John Daniels foreldre i Gabon, fanget de den unge gorillaen og solgte ham til England.

I 1917 ble gorillaen oppdaget i en dyrebutikk i London, av Rupert Penny fra landsbyen Uley – som kjøpe John Daniel for 300 pund (som i dag tilsvarer litt under 300.000 kroner).

1

Han tok med seg gorillaen hjem, og ga ham navnet John Daniel. Men ikke bare det – han oppdro ham som et barn, og plasserte ham hjemme hos søsteren Alice.

Etter hvert var John Daniel regelmessig med og gikk til skolen sammen med barna i landsbyen, han var med og drakk ettermiddags te, og selvfølgelig var han elsket av alle i landsbyen. Barna trillet ofte rundt med ham i en trillebåre. John Daniel var dessuten en skikkelig søtmons, som gjerne tok i mot et glass cider fra naboene. Manerene hans var «utmerket og han elsket smør.»

2

Inntil nylig var det fortsatt folk i landsbyen Uley som husket den spesielle beboeren. De lo og mimret om hvordan John Daniel fra til til annen pleide å lukte på rosene i hagene til beboerne i landsbyen. Men dessverre tar historien en trist slutt. Etter hvert som John Daniel vokste seg fullvoksen, kunne ikke Alice ta vare på ham lengre. De solgte han derfor til USA, i håp om at han ville få et godt hjem der.

[adsense2]

3

Men han havnet i hendene til en sirkuseier, og ble utstilt i en dyrehage. Han savnet sin engelske «mamma» så mye at helsen han raskt ble dårlig. Han spiste nesten ingenting. Når Alice fikk høre om det, reiste de umiddelbart til USA for å bringe ham tilbake. Men det var for sent.

4

Like før de kom frem, hadde John Daniel død av en lungebetennelse. Året var 1921. Kroppen hans ble utstoppet, og han står nå til utstilling på et museum i New York.

John Daniels historie viser oss hvor intelligente våre hårete slektninger er. Gorillaer som vokser opp med mennesker fra ung alder, er faktisk i stand til å leve side om side med menneskene. Disse følsomme skapningene fortjener respekt. John Daniel var så mye mer enn «bare» en ape.

Del gjerne denne artikkelen med dine venner på Facebook!


Lik oss på Facebook