Mannen kjøpte en gorilla og plasserte den i søsterens hus. Det som skjedde videre forventet ingen!

170

Gorillaene, som er blant de største primatene, er våre nærmeste slektninger i dyreriket. De har ikke bare imponerende intellektuelle evner – de lever også i ulike sosiale grupper. Når du kommer nærme, innser du raskt hvor like de egentlig er oss.

Et eksempel på dette er historien om gorillaen «John Daniel», som levde i en liten engelsk landsby i begynnelsen av det 20. århundre. Etter at franske soldater skjøt John Daniels foreldre i Gabon, fanget de den unge gorillaen og solgte ham til England.

I 1917 ble gorillaen oppdaget i en dyrebutikk i London, av Rupert Penny fra landsbyen Uley – som kjøpe John Daniel for 300 pund (som i dag tilsvarer litt under 300.000 kroner).

1

Han tok med seg gorillaen hjem, og ga ham navnet John Daniel. Men ikke bare det – han oppdro ham som et barn, og plasserte ham hjemme hos søsteren Alice.

Etter hvert var John Daniel regelmessig med og gikk til skolen sammen med barna i landsbyen, han var med og drakk ettermiddags te, og selvfølgelig var han elsket av alle i landsbyen. Barna trillet ofte rundt med ham i en trillebåre. John Daniel var dessuten en skikkelig søtmons, som gjerne tok i mot et glass cider fra naboene. Manerene hans var «utmerket og han elsket smør.»

2

Inntil nylig var det fortsatt folk i landsbyen Uley som husket den spesielle beboeren. De lo og mimret om hvordan John Daniel fra til til annen pleide å lukte på rosene i hagene til beboerne i landsbyen. Men dessverre tar historien en trist slutt. Etter hvert som John Daniel vokste seg fullvoksen, kunne ikke Alice ta vare på ham lengre. De solgte han derfor til USA, i håp om at han ville få et godt hjem der.

[adsense2]

3

Men han havnet i hendene til en sirkuseier, og ble utstilt i en dyrehage. Han savnet sin engelske «mamma» så mye at helsen han raskt ble dårlig. Han spiste nesten ingenting. Når Alice fikk høre om det, reiste de umiddelbart til USA for å bringe ham tilbake. Men det var for sent.

4

Like før de kom frem, hadde John Daniel død av en lungebetennelse. Året var 1921. Kroppen hans ble utstoppet, og han står nå til utstilling på et museum i New York.

John Daniels historie viser oss hvor intelligente våre hårete slektninger er. Gorillaer som vokser opp med mennesker fra ung alder, er faktisk i stand til å leve side om side med menneskene. Disse følsomme skapningene fortjener respekt. John Daniel var så mye mer enn «bare» en ape.

Del gjerne denne artikkelen med dine venner på Facebook!