Sjimpansen glemmer aldri hva denne kvinnen gjorde. Etter 18 år møtes de igjen!

Miljøaktivisten Linda Koebner har alltid ønsket det beste for alle dyrene i verden. Mens den 23 år gamle amerikaneren fortsatt studerte, deltok hun i et pionerprosjekt: 6 sjimpanser som hadde levd hele livene sine på et laboratorium, skulle slippes fri.

1

På daværende tidspunkt var det vanlig å avlive dyrene, når de ikke lengre var egnet for eksperimentering. Nå derimot, får disse dyrene anledning til å leve ut sine siste år i et utendørs reservat.

2

De kunne ikke slippes ut i villmarken, fordi de var født i fangenskap og hadde tilbrakt hele sine liv i bur. I tillegg trengte en av sjimpansene medisiner.

Linda fikk se hvordan de traumatiserte dyrene fikk lukte ferskt gress, og løpe fritt rundt – for første gang.

3

Selv matet hun den syke sjimpansen med flaske, og brukte en betydelig mengde tid sammen med dyrene for at de skulle venne seg til livet på utsiden av burene.

4

Men til slutt måtte Linda ta farvel med sine nye venner. Dyrene skal lære seg å leve så selvstendig som mulig. Selv om det var utrolig vanskelig for henne, la hun sjimpansene bak seg, og fortsatt studiene.

Sjimpanse-prosjektet var en stor suksess. De formerte seg og ble en stor familie, som var i stand til å motkjempe påkjennelsene fra eksperimentene de ble utsatt for.

5

18 år senere bestemte Linda seg for å besøke reservatet igjen. 2 av de 6 apene hun var med og reddet var fortsatt i live. Men Linda vet at vennene hennes, som en gang var så kosete og klengete, nå er ville dyr, som potensielt kan være farlige. Hun trodde dessuten ikke at de to sjimpansene Doll og Swing ville huske henne. Selv glemte hun aldri hva som skjedde for 18 år siden.

6

Når Linda kom frem til reservatet, som har vokst og blitt enormt, etterligner hun lydene sjimpansene lager når de hilser.

7

Hun gjenkjente umiddelbart Doll og Swing – og de oppdaget at det var mennesker på den andre siden av innsjøen. I det Linda stiger ombord i båten for å komme seg over til dyrene, kommer to sjimpanser løpende til brygga.

[adsense2]

 

8

«Husker dere meg?» spør Linda.

Så skjedde det utrolige: Den ene sjimpansen strekker ut armene og gir Linda en klem.

9

Det er ingen tvil: Doll og Swing husker hvem hun er – kvinnen som reddet livet deres. Sjimpansene ville hadde aldri forholdt seg slik til en fremmed person.

10

Linda er målløs. Nesten to tiår har gått, men ingenting er glemt.

11

Selv om Doll og Swing ikke kan snakke, er det ingen tvil om at det er utrolig mye kjærlighet mellom de og Linda.

12

Hun vil alltid være en del av familien deres, uansett hvor lenge det går før de ser hverandre igjen. Med tårer rennende fra øynene koser Linda med sine gamle venner, og er overlykkelig for at de to har utviklet seg så bra.

I videoklippet nedenfor kan du se det følelsesladde øyeblikket.

Del gjerne denne artikkelen hvis du også tror at ekte kjærlighet trosser art, rase, farge og alle forskjeller som finnes!
Lik oss på Facebook