Slik redder du livet til hunden din om den setter noe halsen!

Om en hund setter noe i halsen gjelder det å være rask – det kan redde din hund sitt liv om du vet hva du skal gjøre.

Det kan være alt fra en bal, en bit mat eller en pinne som setter seg fast. Vi håper jo så klart det aldri skjer, men om ulykken først er der er det livsviktig at man som hundeeier vet hvordan man skal reagere når hunden setter noe fast i halsen.

Om hunden fortsatt puster og selv forsøker å hoste opp hva han har satt i halsen, kan du vente en liten stund. Mange ganger klarer hundene å få det ut selv. Men om du hører at hunden ikke puster, eller om den gnir ansiktet mot gulvet og slår med lappene mot munnen må du hjelpe til så raskt du kan.

1. Prøv å få ut objektet

liv1

Åpne hundens munn og se ned i halsen. Om du kan se objektet kan du forsøke å få tak i det med hånden eller en tang. Pass på så du ikke blir bitt. Er hundens tunge blå må du reagere raskt – det betyr at hunden ikke får nok luft.

2. Heimlichmanøver

Det finnes ulike måter å utføre heimlichmanøver på en hund, dette er ett av dem.

liv2

Snu hunden opp ned med rygget mot brystet ditt og hundens hodet mellom beina dine. Ta tak rundt nedre delen av magen på hunden og løft den mot brystet ditt. Ta i, med begge armene, og klem hunde hardt over magen. Ikke vær redd for å ta i og tilpasse trykket etter hundens størrelse.

Om hunden er for stor til å holde opp ned kan du istedet forsøke å løfte bare underkroppen mens frambeina fremdeles står på gulvet, som om du skulle «gå trillebår» med hunden. Du kan til og med gjøre heimlichmanøver når hunden ligger på siden ved å presse begge hendene mot magen ved det myke området rett under ribbeina.

liv3

[adsense2]

3. Munn mot munnmetoden.

liv4

Om du ikke får ut objektet må du ta med hunden til veterinær så fort som mulig. Kontroller også om hunden puster ved å holde hånden foran snuten å se om det kommer ut noe luft. Du kan til og med kjenne etter på hundens bryst.

Puster ikke hunden kan du selv gi den munn mot munn-metoden. Løft hodet og hold igjen munnen med begge hendene. Blås deretter luft gjennom snuten og se om brystpartiet løfter seg når pusten kommer inn. Vent mellom utblåsningene og se til at bryst senkes i mellom.
Gjør ca 20 innblås og tilpass luftmengden etter dyrets størrelse og oppretthold til du er framme hos veterinæren.

4. Om hjertet stopper
Om det verste hender, og hundens hjerte stopper, må du reagere raskt! 
liv5

Legg hunden på høyre side og plasser begge hendene over hjertet, nedre delen av brystet på venstre side raskt innenfor venstre albue.
Trykk 30 ganger, ca 2 trykk i sekundet. Etter 30 trykk blåser du to innblås gjennom hundens nese. Gjenta til hjertet begynner å slå eller til du kommer til veterinæren.

Under kan du se en film med mer informasjon om hvordan du hjelper en hund som blir kvelt.

Dette er UTROLIG viktig å vite, om du eier hund selv eller ikke. DEL derfor denne utrolige viktige artikkelen slik at alle kan lese seg opp på hva de må gjøre om hunden eventuelt setter noe i halsen. Det kan redde et dyreliv!