Mange turister gjør dette når de er på ferie. Men få tenker på grusomhetene som skjuler seg bak!

Elefanter betraktes som vennlige og rolige dyr. De er kjent for å underholde oss mennesker med ulike triks på sirkus, og for å bære turister på ryggen gjennom jungelen.

Men det mange turister ikke tenker på, er at elefantene ikke gjør dette frivillig. Tvert i mot – de har ikke noe valg.

I asiatiske land, som for eksempel Thailand, har elefanter blitt utsatt for et grusomt ritual i hundrevis av år: den såkalte «Phajaan». Elefantunger blir revet vekk fra sine mødre og plassert i bur, hvor de blir bundet fast – i minst en uke.

I løpet av denne uken blir elefantungene brutalt torturert. Det blir brukt verktøy, kroker og metallstenger på de stakkars dyrene, i tillegg til at de ikke får noe mat eller drikke, og blir brutalt forhindret i å sove.

De forferdelige menneskene som torturerer elefantene vet nøyaktig når dyrene er i ferd med å gi opp. Først når dyrets sjel er knust og kroppen er klar for å dø, får de mat og drikke. På denne måten trener de opp elefantene for turisme.

Den thailandske kvinnen Sangduen Chailert, også kalt Lek, har sverget å få slutt på elefantenes lidelse. Det etter en traumatisk hendelse i barndommen:

«Jeg så en elefant som ble ridd på. Han begynte å skrike. Jeg spurte eieren om han kunne la elefanten hvile, hvorpå han svarte at han ikke hadde tid til det. Det er først når de dør de får hvile. Når han begynte å slå ham for å få han til å fortsette å gå, så jeg hvor sint og trist elefanten var. Det var forferdelig.» forteller hun.

Den forferdelige opplevelsen forfølger Lek enda den dag i dag. Men å få slutt på tortureringen av elefanter er nærmest umulig å gjøre alene. Derfor bestemte hun seg for å starte elefantpark. Sammen med organisasjonen Green Tours, satte hun prosjektet i gang i 1996.

Elephant Nature Park, som ligger i nordlige Thailand, er mer enn bare et hellig sted for elefanter. Miljøet er laget for å etterligne elefantenes naturlige habitat, og her er det ingen som får lov til å ri på elefantenes rygg. De trenger ikke å gjøre triks for å underholde, og blir ikke mishandlet. I Elephant Nature Park er det elefantenes velferd som kommer først. Turister kan betale et inngangsgebyr for å se på elefantene.

Men elefantene som kommer hi har opplevd forferdelige ting.

«85 prosent av elefantene har psykiske helseproblemer når de kommer hit. De blir traumatisert og skadet, og mange av de forblir helt apatiske. Noen går bare i ring rundt seg selv, mens andre bare stirrer blankt ut i lufta.» forklarer Lek.

Men Lek har funnet en måte å kommunisere med elefantene på. For å berøre sjelen deres, må man berøre psyken. Med hennes beroligende aura, empati og stemme, kommer hun seg inn til dyrenes hjerter.

Henrik Enevoldsen, som lenge har vært tilhenger av elefantparken, beskriver Leks effekt på elefantene på følgende måte:

«Når hun snakker med elefantene, vil de ikke la henne gå igjen. De vil være nær henne hele tiden. Ikke bare trives elefantene med Lek, men den thailandske kvinnen blir selv overlykkelig når hun er med dyrene. Hun elsker å tilbringe tid midt i en sirkel av disse snille gigantene og ville ikke ha levd livet sitt på noen annen måte.»

I videoen nedenfor kan du se noe av det grusomme elefantene blir utsatt for, men også¨litt av Leks hverdag i elefantparken.

Del denne artikkelen hvis du også mener at elefantene ikke fortjener å bli mishandlet på denne måten!



Lik oss på Facebook