Mannen og hunden hans risikerte alt i 31 minusgrader. Og de reddet en hel landsby!

Hundeelskere trenger ikke å fortelles to ganger at hunder er ekte helter. Men denne sibirske huskyen, som heter Balto, skiller seg veldig ut.

Han klarte nemlig å redde en hel landsby, og fikk en egen statue dedikert til seg.

I 1925 brøt difteri ut i den lille, fjerne landsbyen Nome i Alaska (USA). Denne svært smittsomme infeksjonen påvirker spesielt barn. Flere hadde allerede blitt offer for sykdommen. Frykten for en epidemi steg, og den eneste løsningen var et antistoff. Men det nærmeste medisinske senteret ligger i Anchorage, omtrent 800 kilometer unna. Motoren til det ene operasjonelle flyet var frosset på grunn av den ekstremt lave temperaturen, så det ble besluttet at antistoffet skulle fraktes til landsbyen ved hjelp av en hundeslede. Den 27. januar 1925 begynte oppdraget – en kamp mot kulden og klokken.

Den flere hundre kilometer lange strekningen ble fordelt på 20 sledeførere og 150 huskyer. Menn og dyr ble utsatt for kraftige snøstormer, og temperaturer så lave som 31 minusgrader.

Men når mannen som tok den første etappen skulle levere antistoffet til den neste sledeføreren, mistet han 4 hunder, og den ekstreme kulden hadde gjort nesen hans helt svart. Men det var uaktuelt å gi opp. De neste 5 dagene kjempet resten av førerne og hundene seg gjennom snøen.

Nordmannen Gunnar Kaasen og hunden Balto tok den siste etappen – gjennom kraftige snøstormen man knapt kunne se gjennom. Men Balto ledet de gjennom snøen, over en isbelagt elv, og gjennom nattens mørk for å komme frem.

Den 2. februar nådde de fram med det livreddende antistoffet.

I landsbyen, hvor 28 mennesker hadde dødd i vente på antistoffet, ble Gunnar Kaasen hyllet som en helt. Men han la stor vekt på at mye av æren skal gå til hunden Balto. Uten han, og de andre huskyene, hadde de aldri overlevd turen. Så lederhunden Balto ble den store helten, hyllet for å ha reddet hele landsbyen.

10 måneder senere, ble det avduket en bronsestatue av Balto i Central Park, New York.

Balto levde et 14 år langt hundeliv. Etter sin død ble den sibirske huskyen utstoppet og plassert i et naturhistorisk museum i byen Cleveland, hvor han fremdeles tilrekker seg mange besøkende.

Dette er virkelig en utrolig hund!

Del gjerne historien med vennene dine på Facebook!

Lik oss på Facebook